Brzeski RU |
Autor |
Wiadomość |
pikawa
starszy chorąży

Kraj:

Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 134 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-10-12, 20:07
|
|
|
Dzięki za namiar. Te schrony z fortressby.com pokrywają się z tymi co na naszej mapce. Mam prawie pewność ze jest ich tam więcej ale dokładnie to widać dopiero jak się pojedzie w teren.
To trochę off topic ale może ktoś ma takie znajdy po Ukraińskiej stronie granicy?
Pozdrawiam |
_________________ Pikawa vel MAKT
www.kriepost.org |
|
|
|
 |
von reuffen
kapitan

Kraj:

Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Wrz 2006 Posty: 415 Skąd: płn-wsch
|
Wysłany: 2008-10-13, 07:30
|
|
|
Szukałem kiedyś, ale jest to na tyle niedokładna i niepewna metoda, że odpuściłem. |
_________________ Fortyfikacje północnej Polski
www.fort.xn.pl |
|
|
|
 |
pikawa
starszy chorąży

Kraj:

|
Wysłany: 2008-10-13, 10:39
|
|
|
Oczywiscie ze metoda jest bardzo zawodna i jako taka nie powinna byc podstawa inwentaryzacji, ale czasem w polach sa na tyle widoczne sylwetki ze uzyskuje sie pewnosc w dany teren warto kiedys pojechac.
Generalnie chodzi o to zeby przy odrobinie szczescia wynalezc schrony ktorych istnienia nie bylismy do konca swiadomi i tym samym wyznaczyc kierunek do wizyty w terenie.
(pisze bez ogonkow bo jestem teraz na Slovensku)
pozdrawiam |
www.kriepost.org |
|
|
|
 |
Snuffer
plutonowy

Kraj:

|
Wysłany: 2009-10-08, 18:37
|
|
|
Gwoli odświeżenia tematu Brzeskiego RU: w dniach 19-22.09.2009 przeprowadziliśmy inwentaryzację schronów na punktach oporu Wierzchuca, Putkowice, Minczewo, Drohiczyn oraz dokończyliśmy kilka innych PO, które wymagały częściowego uściślenia danych obiektów.
W drodze powrotnej zdążyliśmy jeszcze na Kozarze i Boguty-Pianki.
Materiały są teraz w opracowaniu.
Plener potwierdził, a raczej wyprostował, stare grzechy i błędy pokutujące w "Denksie" a co za tym idzie i w rodzimych opracowaniach będących mniejszymi lub większymi klonami "Denksa".
Wniosek? Nie lenić się, Panowie. W teren, w teren... |
|
|
|
 |
pikawa
starszy chorąży

Kraj:

|
Wysłany: 2009-10-09, 07:41
|
|
|
Dla ciekawych i tych co dobrze znają Brzeskie mołotki. Jednym ze znalezisk był schron obserwacyjny (bierny) z miejscem na kopułę - identyczny jak te które można zobaczyć na PO Prosienica i Podbiele (Zambrowski RU)- tym samym mamy 3 znane takie konstrukcje.
W trakcie prac zakonserwowaliśmy 10 numerów seryjnych pancerzy zestawu Ł-17 na 5 schronach.
Pancerz_NKMZ_konserwacja.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 113,06 KB |
Putkowice_NP.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 12 raz(y) 80,06 KB |
|
www.kriepost.org |
|