Łączność pomiędzy schronami |
Autor |
Wiadomość |
MRG
poborowy

Kraj:

|
Wysłany: 2012-10-01, 11:27 Łączność pomiędzy schronami
|
|
|
Witam,
To mój pierwszy post, więc witam wszystkich na tym wspaniałym forum !
Moje pytanie dotyczy łączności pomiędzy schronami, a konkretnie chodzi mi o pas umocnień w okolicach Giżycka, aż do Wilczego Szańca. Czy w każdym schronie był telefon ? Czy tylko niektóre go posiadały ? A może korzystano też z radiostacji ?
W lasach natknąć się można na pozostałości łącznic telefonicznych, czy to oznacza, że cała linia umocnień miała ze sobą łączność ?
Przecież to kilometry kabli...
Pozdrawiam,
MRG |
|
|
|
 |
FAZI78
kapral

Kraj:

|
Wysłany: 2013-07-01, 08:42
|
|
|
Polecam przeczytać książkę/przewodnik naszego Kolegi Wojtka Rużewicza pt. "Fortyfikacje nowożytne Prus Wschodnich". Tam znajdziesz odpowiedź |
_________________ Mów mądrze - wróg podsłuchuje |
|
|
|
 |
Hubertus1656
podporucznik

Kraj:

Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 332 Skąd: Karczew
|
Wysłany: 2013-07-02, 10:25
|
|
|
Cytat: | Przecież to kilometry kabli...
|
Nie podoba mi się to sformuowanie-tak jakby ktoś się przerzucał z pancerzy na miedziuchę
czyli z 0,8zł/kg na 18zł/kg |
_________________ Pijam tylko piwo Królewskie ponieważ umieszczony na etykiecie:
Zygmunt III Waza był jedynym polskim politykiem który potrafił rozmawiać z ruskimi o Smoleńsku!!! |
|
|
|
 |
jaro
chorąży

Kraj:

|
Wysłany: 2013-07-03, 18:06
|
|
|
Czy napewno na miedziuche. |
|
|
|
 |
Hubertus1656
podporucznik

Kraj:

Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 332 Skąd: Karczew
|
Wysłany: 2013-07-03, 21:23
|
|
|
W sumie to tam jeszcze amelinium i ołów moze być |
_________________ Pijam tylko piwo Królewskie ponieważ umieszczony na etykiecie:
Zygmunt III Waza był jedynym polskim politykiem który potrafił rozmawiać z ruskimi o Smoleńsku!!! |
|
|
|
 |
winters
sierżant

Kraj:

|
Wysłany: 2013-07-08, 21:00
|
|
|
"W kablu znajdowała się pewna liczba żył wykonanych z pojedynczych, emaliowanych drutów miedzianych lub aluminiowych. (...) owijano papierem pokrytym aluminiową folią-osłoną."*
*Po więcej: P. Suchanek, L. Martinu, V. Kamenicky, M. Urban, Sieć telefoniczna Frontu Ufortyfikowanego Łuku Odry-Warty w świetle dotychczasowych badań [w:] MRU 80 lat zabytku architektury obronnej, red. G. Urbanek, Pniewo 2013.
Jak wynika z badań autorów powyższego artykułu, na FF O-W-B prawdopodobnie połączone były wszystkie obiekty, włącznie z hydrotechnicznymi. Można domniemać, że podobnie było w umocnieniach Prus Wschodnich, chociaż pewności mieć nie można... |
_________________ Dotknąć historii...
 |
|
|
|
 |
|