Schrony Dowodzenia na Linii Mołotowa |
Autor |
Wiadomość |
Skoczek
Moderator

Kraj:

Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Cze 2005 Posty: 1381 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2005-10-20, 14:57 Schrony Dowodzenia na Linii Mołotowa
|
|
|
Czy ma ktoś może informacje ile takich schronów dowodzenia wybudowano? Gdzie je mozna spotkać? A może ma ktos plany i zdjęcia takich obiektów? |
_________________ Gość, witam Cię na Forum "Gorączka Fortyfikacji" Pacem huc fertis an arma?
Myślą przewodnią - Polska szkoła fortyfikacyjna. Zapraszam na stronę główną: http://www.fortyfikacje.net/ i Portal tematyczny. |
|
|
|
 |
chudzin
Moderator

Kraj:

Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 597 Skąd: Warszawa - Wawer
|
Wysłany: 2005-10-20, 19:20
|
|
|
Widziałem do tej pory jeden, możliwe że na drugim stałem (ale nie widząc go ), choć fakt faktem, mały mam staż w sowieckich schronach. I mam jedną fotkę, choć za dużo to ona chyba nie wniesie... Widok od wejścia, schron stoi w dołku, dookoła nieźle zachowane okopy. Rejon Żabickich.
schr15_01.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10779 raz(y) 181,71 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez chudzin 2005-10-21, 11:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Skoczek
Moderator

Kraj:

|
Wysłany: 2005-10-20, 19:23
|
|
|
ciekawi mnie bardzo jak te schrony były wyposażone i jak rozlokowane wewnątrz pomieszczenia, czy te schrony były zunifikowane jakoś ?
chudzin fajne zdjecie ale to jakiś dziwny ten schron w linku |
_________________ Gość, witam Cię na Forum "Gorączka Fortyfikacji" Pacem huc fertis an arma?
Myślą przewodnią - Polska szkoła fortyfikacyjna. Zapraszam na stronę główną: http://www.fortyfikacje.net/ i Portal tematyczny. |
Ostatnio zmieniony przez Skoczek 2005-10-20, 21:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chudzin
Moderator

Kraj:

|
Wysłany: 2005-10-20, 21:11
|
|
|
Czemu dziwny? W środku nie było wiele, wejście i dwa pomieszczenia niezbyt duże. Do obserwacji były peryskopy. Schrony całkiem zagłębione w ziemi. |
|
|
|
 |
Skoczek
Moderator

Kraj:

|
Wysłany: 2005-10-20, 21:27
|
|
|
ale zdjęcie się nie otwiera przez ten link - musiałem powędrować na stronę i tam wejść |
|
|
|
 |
chudzin
Moderator

Kraj:

|
Wysłany: 2005-10-21, 11:22
|
|
|
Zmieniłem... niestety friko blokuje co tylko może. |
|
|
|
 |
jędruś
starszy chorąży sztabowy

Kraj:

|
Wysłany: 2005-10-21, 11:36
|
|
|
fajne zdjęcie schronu dowodzenia. Czy takie schrony są typowe ? Czy wystepują różne ich odmiany? A może ktoś ma planik takiego schronu? |
|
|
|
 |
chudzin
Moderator

Kraj:

|
Wysłany: 2005-10-21, 17:55
|
|
|
Planik przerysowany z artykułu bodajże J.Sadowskiego o schronach na roztoczu, z Infortu:
dow-obs.gif
|
 |
Plik ściągnięto 10977 raz(y) 16,52 KB |
|
|
|
|
 |
Skoczek
Moderator

Kraj:

|
Wysłany: 2005-10-30, 12:04
|
|
|
chudzin myślisz, że to jest jakiś standard tych schronów? Może TW nam pomoże i mały kaganek oświaty podrzuci? |
|
|
|
 |
tw
Expert

Kraj:

|
Wysłany: 2005-11-20, 18:34
|
|
|
Omawiane wyżej schrony dowódczo-obserwacyjne "Linii Mołotowa" to obiekty standardowe i niezbyt skomplikowane (dwa pomieszczenia z peryskopami + załamany przedsionek wejściowy). W punktach oporu pierwszeństwo budowy miały obiekty bojowe, stąd też w wielu z nich schronów dowodzenia nie zdążono już wykonać.
Oprócz tego zaprojektowano małe stanowiska obserwacyjne z pancernymi kopułami obserwacyjnymi. Rysunek i fotografia takiego stanowiska (bez kopuły) znajduje się w Denkschrifcie. Na "Linii Mołotowa" spotkałem dotąd tylko jedno takie stanowisko, również bez kopuły (Prosienica w Zambrowskim RU). Tego rodzaju schrony wznoszono także na Dalekim Wschodzie - w jednym z artykułów Władimira Kalinina i Stanisława Worobiewa jest rysunek niemal identycznego obiektu z punktu oporu "Moduchieza" w Połtawskim RU (także bez kopuły). Rosjanie przypuszczają, że miała tam się znaleźć polska kopuła obserwacyjna. Wymiary otworów w stropach wskazują jednak na polskie kopuły bojowe, które po usunięciu wkładek adaptowano do funkcji stricte obserwacyjnych.
Pozdrawiam
tw |
|
|
|
 |
|